Ett ruttet ägg

Jag har dom senaste dagarna kollat på youtube och sett hur dom med dold kamera filmar hur det går till på kläckningsfabriker, hos äggproducenter och Broiler-farms.
Helt enkelt vidrigt.
Klippen visade hur kycklingar blir av med spetsen på näbbarna i en hemsk maskin, att tuppkycklingar mals levande och hur genmanipulerade kycklingar växer så fort att dom inte kan gå (Kommer ni ihåg 'belgian blue'?)

Ingen av dom kan gå normalt,,,

Jag kunde inte sitta och titta på den där skiten och intala mig att det inte går till så i lilla svedala (klippen var från england, USA, frankrike,,,,) Så jag har googlat den här förmiddagen, jag har läst forskningsrapporter och lagar, kollat på både djurens rätt-sidor och surfat in på producenternas sidor.
Vad har jag då funnit?

Det är enligt svensk lag förbjudet att 'trimma' näbbar på kycklingar. Okej, det är ju bra, men sen då?
Äggproducenterna importerar ju endå kycklingar från andra länder där det är tillåtet,,,

Näbben innehåller massor av nervändar och att bli trimmad innebär både akut och kronisk smärta.

Köper man ett kravmärkt ägg så har hönan behandlats någorlunda bra, med möjlighet till sittpinne, sandbad, utomhusvistelse och allt det där, okej, fine. Men sen när jag läste om olika stressfaktorer så pekar dom på dom stora 'flockarna', och hör och häpna-dagsljus?!?
Tydligen triggar dagsljuset igång dom naturliga instinkterna i en annars onaturlig miljö och dom stackars hönsen vet inte vart dom ska ta vägen,,,,

Tänk er Emil i Lönneberga och hönsen där, dom mådde bra, var inte stressade eller hade kala fläckar. Dom var kanske som mest 20 stycken och kände varann.
I dagens 'industri' kan det vara upp emot 10 000 kycklingar/höns på en yta av en fotbollsplan, vad har dom för sociala chanser i livet???? Noll.


Här sorteras tupparna ut. Dom kan inte lägga ägg och är därför onödiga. Köttkvarnen nästa...

Tydligen är det så att dagens värphöns har avlats fram så att dom ska lägga så många ägg som möjligt på så lite foder som möjligt. Det innebär att all energi går åt till att värpa så att ett djur som annars lever i upp till tio år idag har en beräknad livslängd på två och ett halvt år,,,

Inflammationer och öppna sår är vardag när man tvingas att lägga ägg efter ägg.

När hönsen sen räknas som förbrukade avlivas dom, klippen visade på omänskliga metoder och ingen av dom svenska hemsidorna jag var inne på kunde redogöra för hur dom här förbrukade hönsen tas om hand. Informationstexten på en sida berättade om att tuppkyclingarna avlivas redan på kläckeriet, men ingen info om hur.
Blir dom också malda levande som sina brittiska kamrater? Jag kan bara hoppas att så inte är fallet, men sen kan man ju inte vara naiv,,,

@}-,--

Kommentarer
Postat av: hanna

Fy fan vad hemskt.. Nästan så man mår illa...

2009-09-13 @ 21:20:31
URL: http://hannaxen.blogg.se/
Postat av: Jozzan

usch vad hemskt.

2009-09-14 @ 09:52:48
URL: http://jucismacker.blogg.se/
Postat av: hanna

Snackade med emma om det idag.. Hon sa att han som var komisarien är inte svensk.. Därav var det dubbat.. Lät ju skit konstigt när han pratade :P

2009-09-14 @ 15:50:42
URL: http://hannaxen.blogg.se/
Postat av: Älva

Jadu, världen är bra hemsk! Fy fan vilka männsikor det finns som jobbar med detta? Man blir mörkrädd...

2010-10-25 @ 09:38:58
URL: http://saganomfillefilur.babyblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0